top of page

Lood uit drinkwater filteren

7 cent.png

Volgens de Gezondheidsraad is lood schadelijker voor de gezondheid dan voorheen werd gedacht. In nieuwbouwwoningen kan men ook risico lopen is de conclusie. De Europese Raad heeft in 2019 voorgesteld om een halvering van de norm voor lood in drinkwater van 10 microgram per liter naar 5 microgram per liter door te voeren.

 

Uit onderzoek blijkt dat binnen een nieuwbouwwijk in Rotterdam, welke enkele maanden in gebruik was, de loodwaarde hoger was dan de nieuw voorgestelde norm van 5 microgram per liter. Er zijn woningen in Nederland met gemeten waardes van 60 microgram/liter tot zelfs 135 microgram/liter. Veel bewoners zijn zich onbewust van het risico in hun drinkwater.

Het koolstofblokfilter van eSpring is geschikt om lood uit drinkwater te verwijderen. Het loodgehalte wordt met 95% gereduceerd. Bijzonder aan ons product is bovendien dat het filterpatroon pas na 5000 liter vervangen dient te worden.

Deze claims worden ondersteund door onderzoeksresultaten van het NSF. Het NSF is een onafhankelijk Amerikaans instituut dat productcertificering verzorgd en claims controleert.

Lood in drinkwater herkennen

Bij huizen vóór 1960, kan er ook lood zitten in moeilijk bereikbare stukken leidingen, ook als er gerenoveerd of verbouwd is. Er is kans dat deze van lood zijn en dus lood afgeven. U doet er goed aan uw drinkwater te testen op lood.

Het grootste deel van de waterleidingen zit onder de vloer of in de muur. In de praktijk blijkt dat de buitenleidingen vaak tot de gevel zijn vervangen, dus niet helemaal tot de watermeter. Ook in de muren blijken nog geregeld stukken loden leiding te zitten die niet zijn vervangen. De loodconcentratie is afhankelijk van een aantal factoren, onder andere de lengte van de loden leidingen en de watersamenstelling.

Als u zicht hebt op alle waterleidingen kunt u zelf onderzoek doen door de kleurtest (na wat schuren: grijs) en de geluidtest (met een lepel tikken: een doffe tok). Als u geen volledig zicht hebt op het gehele leidingsysteem is het verstandig dit te testen.

bottom of page